
Kysthjælper-pioner modtager pris for sit arbejde i Horsens Fjord
mandag den 7. april 2025
Engang fik man som regel en torsk eller to på krogen, når man kastede snøren i vandet fra strandkanten. Det vrimlede med skrubber og rødspætter på det lave kystnære vand. Og muslinger, ålegræs og blæretang gjorde de danske fjorde og kyster til et paradis med et væld af liv.
Desværre har situationen ændret sig. Havet lider. Det gisper efter vejret på grund af forurening og iltsvind, og mange steder er fisk, dyr og planter væk, da deres levesteder med tiden er forsvundet.
Men nu giver Danmarks Sportsfiskerforbund havet en hjælpende hånd med projektet Kysthjælper – i samarbejde med en række NGO'er og universiteter, og med støtte fra VELUX FONDEN.
Naturforbedring drevet af frivillige
Med Kysthjælper vil vi skabe et folkeligt ejerskab til havet og de kystnære områder, og sammen med frivillige kræfter rundt om i landet vil vi forbedre det kystnære havmiljø.
Målet er at skabe de bedst mulige rammer for naturforbedring i havet, drevet af frivillige, med fokus på udplantning af ålegræs og udlægning af mindre stenrev og muslingebanker.
Kysthjælper har landsdækkende perspektiver, men er lokalt forankret med fire pilotprojekter i Limfjorden, Aarhusbugten, Horsens Fjord og i Lillebælt ved Assens. Projektet løber til og med 2025.
Læs projektbeskrivelse af "Kysthjælper - vi giver havet en hånd" her.
Ålegræsbedene er vigtige levesteder for fiskeyngel og smådyr. Planten kan både binde forurenende næringsstoffer og bidrage til en bedre kystsikring. Derfor er det nødvendigt at genskabe forsvundne ålegræsenge på kysterne.
Bliv klogere på ålegræsStenrevet er et vigtigt leve- og skjulested for havets fisk og bundlevende dyr som muslinger, snegle og krebsdyr. Derfor er der brug for at genskabe de opfiskede stenrev på Danmarks kyster.
Bliv klogere på stenrevMuslingerevet er bolig og spisekammer for et væld af arter i havet, og revet fungerer som et lokalt renseanlæg på havbunden. Derfor er der behov for at skabe flere muslingerev i de kystnære havområder.
Bliv klogere på muslingerevLyt til podcasten Knæk & Bræk og bliv klogere på Projekt kysthjælper
Projekt Kysthjælper bistås af to følgegrupper:
Faglig støttegruppe: Aarhus Universitet, DTU Aqua, Syddansk Universitet, Rambøll, COWI, Als Stenrev, Naturpark Lillebælt, Limfjordsrådet, Sund Vejle Fjord (Vejle kommune), Horsens Kommune, Aarhus Kommune, Assens Kommune og Danmarks Naturfredningsforening.
NGO-støttegruppe: Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Amatørfiskerforening, Danmarks Sportsdykkerforbund, Limfjordsmuseet, Danmarks Jægerforbund, Friluftsrådet og Dansk Fritidsfiskerforbund.
Projekt Kysthjælper samarbejder med:
Lunar Bank // Project Blue: Med et enkelt swipe på telefonen kan Lunars brugere støtte Kysthjælpers nye stenrev i Limfjorden. Pengene går direkte til anskaffelse og udlægning af sten.
Projekt Kysthjælper er finansieret af VELUX FONDEN.En almennyttig fond, der ønsker et demokratisk og bæredygtigt samfund på et oplyst og inkluderende grundlag.